top of page
laura6622

Wat doet een gedragsdeskundige?

In een steeds drukker wordende maatschappij waar we overspoeld worden door allerlei informatie krijgen ook onze honden geregeld te maken met verschillende prikkels.

Niet elke hond kan hier even goed mee om waardoor er problemen kunnen ontstaan.

Een gedragsdeskundige/ gedragscoach kan dan vaak hulp bieden.




Wat is een gedragsdeskundige/ coach?

Een gedragsdeskundige of coach is opgeleid om o.a.

- de lichaamstaal van honden te lezen en te interpreteren

- probleemgedrag of abnormaalgedrag te herkennen

- de oorzaak van het gedrag te achterhalen

- het probleemgedrag aan te pakken


Door de oorzaak te kunnen achterhalen kan gekeken worden naar een gepaste oplossing voor het gedrag zodat de hond zich opnieuw prettig voelt en ook de band met de eigenaar kan worden opgebouwd.


Hoe zit een gedragsconsultatie eruit?

De gedragsdeskundige wilt in de eerste plaats zoveel mogelijk informatie van jou krijgen.

Vaak a.d.h.v. een vragenlijst en filmpjes.

Deze informatie is bedoeld om een eerst beeld te krijgen van de situatie en om het gedragsonderzoek voor te bereiden.

Zo’n gedragsonderzoek vindt plaats in de vertrouwde omgeving van de hond en is bedoeld om de hond te observeren, verdere info te verkrijgen en indien mogelijk al enkele tip te geven aan de eigenaars.


Met al deze informatie gaat de gedragscoach nadien aan de slag om een diagnose te stellen. De bevindingen van tijdens het gedragsonderzoek worden verder uitgewerkt en de eerder verkregen vragenlijst en filmpjes worden er opnieuw bijgenomen.

Dit wordt tijdens een adviesgesprek teruggekoppeld aan de eigenaars.

Ook de nodige trainingen en het plan van aanpak wordt tijdens het adviesgesprek besproken.


Indien nodig zal de gedragsdeskundige een vervolgtraject aanraden.

In dit traject zal dan specifiek rond het gedrag gewerkt worden met als doel het welzijn van de hond te vergroten en de relatie met het gezin opnieuw te verbeteren.

Tijdens dit traject krijgen de eigenaars inzichten en zaken waar ze samen met de hond gedurende 2 à 4 weken aan kunnen werken.

Nadien zal de gedragscoach opnieuw langskomen om de training te bespreken, eventueel bij te sturen of om de training moeilijker/uitdagender te maken.


Dit alles zal steeds gebeuren op het tempo van de hond zodat enerzijds het welzijn van de hond gegarandeerd blijft maar ook om de slaagkans te vergroten.

Wel worden er duidelijke afspraken en doelen gemaakt zodat het gezin goed op de hoogte is van de stappen die er tijdens de training gezet zullen worden.


Wanneer kan je een gedragscoach raadplegen?

Wanneer je het gedrag van jouw hond als een probleem ervaart wacht je best niet te lang om een professional in te schakelen.

Lang wachten heeft vaak als gevolg dat het gedrag verergert wat meestal negatieve gevolgen heeft voor het welzijn voor de hond en de omgeving.


Wat is het uiteindelijke doel?

Ervoor zorgen dat de hond zich opnieuw prettig voelt maar ook dat de relatie met het gezin weer verbetert en ze weer op een fijne manier kunnen samenleven.


Ben je op zoek naar een gediplomeerde gedragsdeskundige?

Op we website van VDG (verengiging voor dierengedragsprofessionals) kan je een gediplomeerde gedragsdeskundige/coach uit jouw buurt: https://diergedragsprofessional.be/





76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page