top of page

Socialisatie bij puppy’s: waarom onderprikkeling ook een risico is

  • LVdH
  • 30 mrt
  • 3 minuten om te lezen

Een puppy opvoeden vraagt om balans. Terwijl overprikkeling – zoals besproken in onze vorige blogpost – veel schade kan aanrichten, is het tegenovergestelde, onderprikkeling, minstens zo gevaarlijk. Een puppy die te weinig leert of niet genoeg in contact komt met nieuwe situaties, mist de kans om zelfvertrouwen op te bouwen en kan onzeker en angstig worden.

In deze blog leg ik uit wat onderprikkeling is, waarom het een probleem vormt en hoe je ervoor zorgt dat je puppy wél de kans krijgt om te groeien.

 

Wat is onderprikkeling?

Onderprikkeling betekent dat een puppy te weinig nieuwe ervaringen opdoet, met als gevolg dat hij onvoldoende leert omgaan met de wereld om hem heen.

Door een gebrek aan prikkels of leermomenten kan een puppy moeite hebben om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Dit kan later leiden tot onzekerheid, angst en gedragsproblemen.

 

Wat hij leert, blijft hangen – als het positief is

Wat je puppy leert, heeft een blijvende impact op hoe hij als volwassen hond met de wereld omgaat. Dit geldt niet alleen voor wat hij meemaakt, maar ook hoe hij die ervaringen interpreteert. Positieve associaties zijn cruciaal.

Stel je voor dat je puppy op een rustige manier kennismaakt met een nieuwe situatie, zoals een wandeling op een drukke markt. Als dit kort en rustig gebeurt, zal hij zich veilig voelen en het vertrouwen ontwikkelen dat hij ook in drukke omgevingen kan ontspannen. Maar als een ervaring overweldigend is of negatief wordt ervaren, kan dit juist leiden tot angst of spanning bij toekomstige ontmoetingen.

 

Hoe voorkom je onderprikkeling?

Om te voorkomen dat je puppy onderprikkeld raakt, is het belangrijk om een bewuste aanpak te hanteren. Dit vraagt om een balans tussen prikkels en rust, zoals ook besproken in onze blog over overprikkeling. Hier zijn enkele tips:

  1. Plan gevarieerde ervaringen

    Introduceer je puppy aan verschillende mensen, dieren, geluiden en omgevingen. Denk aan een kort bezoek aan het park, een autoritje of wandelen over andere oppervlakken zoals grind of tegels. Varieer, maar bouw alles geleidelijk op.


  2. Maak socialisatie relevant

    Focus op situaties die belangrijk zijn voor het toekomstige leven van je hond. Als je bijvoorbeeld in een gezin woont, laat je puppy kennismaken met kinderen. Woon je in een drukke stad? Zorg dat hij went aan verkeer en stadsgeluiden. Let er hierbij op dat je het rustig opbouwt om overprikkeling te voorkomen.


  3. Creëer positieve ervaringen

    Beloon je puppy bij elke nieuwe ervaring. Dit kan een aai, een rustig compliment of iets lekkers zijn. Positieve ervaringen zorgen ervoor dat je pup nieuwe dingen associeert met veiligheid en plezier.


  4. Vraag naar de ervaringen bij de fokker

    Als je je puppy ophaalt bij de fokker, vraag dan niet alleen naar de prikkels waaraan de pups zijn blootgesteld, maar ook hoe jouw puppy daarop reageerde. Was hij nieuwsgierig of wat terughoudend? Deze informatie kan je helpen om zijn toekomstige leermomenten af te stemmen op zijn behoeften.


  5. Wees alert op de signalen

    Net zoals je onderprikkeling wilt vermijden, is het belangrijk om niet door te slaan naar overprikkeling. Let op de signalen van je puppy – zoals gapen, wegkijken of rusteloos gedrag – en geef hem tijd om tot rust te komen na een nieuwe ervaring.

 

Socialisatie is een proces

Socialisatie stopt niet na de puppyfase. Zelfs volwassen honden blijven leren en groeien. Het is dus belangrijk om je hond regelmatig nieuwe ervaringen te bieden, terwijl je blijft letten op zijn welzijn en reactie. Het draait allemaal om balans: de juiste hoeveelheid prikkels en rust.

 

In het kort: groei met vertrouwen

Onderprikkeling kan ervoor zorgen dat je puppy niet leert omgaan met de wereld om hem heen. Door hem stap voor stap relevante en positieve ervaringen te bieden, help je hem groeien tot een stabiele, zelfverzekerde hond.



Wil je er zeker van zijn dat je op de juiste weg zit? Neem gerust contact op en ontdek hoe we samen jouw pupje kunnen ondersteunen.

 
 
 

Comments


©2021 door Leercentrum Voor Honden 

bottom of page