top of page

Socialisatie bij puppy's: het gevaar van overprikkeling...

LVdH

Het opvoeden van een puppy is een prachtige, maar ook uitdagende taak. Veel baasjes willen hun pup zo goed mogelijk voorbereiden op de wereld, maar er schuilt een valkuil: overprikkeling. Het sociale en mentale welzijn van je puppy is namelijk net zo belangrijk als de dingen die hij leert. Een puppy die te veel prikkels ervaart, kan snel gestrest of overweldigd raken, wat een negatieve invloed heeft op zijn ontwikkeling.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je puppy op een rustige, veilige manier leert? In deze blog ontdek je wat belangrijk is bij socialisatie en hoe je overprikkeling kunt voorkomen.

 

Socialisatie: minder is vaak meer

Socialisatie is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een puppy, maar het is cruciaal om dit op de juiste manier aan te pakken. Voor puppy’s is alles nieuw: van het geluid van een auto tot een deurbel en zelfs een zachte bries in de tuin. Dingen die voor ons vanzelfsprekend lijken, kunnen voor een jonge hond overweldigend zijn.

Geef je puppy daarom de tijd en ruimte om te wennen aan nieuwe prikkels. Overlaad hem niet met te veel nieuwe ervaringen in een korte tijd. Stel jezelf steeds de vraag: “Wat is echt belangrijk voor het leven dat mijn puppy straks zal leiden?” Het is bijvoorbeeld relevanter om hem te laten wennen aan huiselijke geluiden als je in een rustige buurt woont, dan aan het lawaai van een druk treinstation waar hij nooit zal komen.

Een goed vertrekpunt is om bij de fokker te informeren welke ervaringen de pups al hebben gehad. Een goede fokker laat pups vaak op een veilige en gecontroleerde manier kennismaken met alledaagse prikkels, zoals geluiden in huis of verschillende oppervlakken om overheen te lopen. Dit geeft jou als nieuwe eigenaar een beter idee van waar je mee kunt starten.

Onthoud dat minder vaak meer is: een puppy die op een rustige manier de wereld mag ontdekken, zal veel zelfverzekerder opgroeien.

 

Korte en positieve ervaringen zijn de sleutel

Bij het socialiseren van je puppy is het veel beter om te focussen op korte, positieve ervaringen. Dit helpt je pup op een leuke manier vertrouwen op te bouwen in nieuwe situaties. Hier zijn een paar eenvoudige voorbeelden:

  1. Kort contact met mensen van buiten het gezin. Laat je puppy kennismaken met, voor hem, onbekende mensen, maar geef hem de vrijheid om zelf te kiezen of hij dichterbij wil komen. Mensen hoeven hem niet per se aan te halen, aanraken of aaien; rustig in dezelfde ruimte zijn is vaak al genoeg.

  2. Even kijken naar nieuwe objecten. Zet een paraplu open of laat je puppy even snuffelen aan een boodschappentas.

  3. Geluiden op afstand. Laat je pup een paar seconden wennen aan het geluid van de stofzuiger of televisie.


    Het belangrijkste is om het kort en leuk te houden.

    Bouw aan vertrouwen in zichzelf en in jou!


    Herken de signalen van overprikkeling

    Je puppy geeft vaak aan wanneer iets te veel wordt. Let op subtiele signalen zoals gapen, wegkijken, smakken of zelfs druk gedrag, moeilijker (of zelfs niet) luisteren. Dit zijn tekenen dat je puppy even pauze nodig heeft. Zorg er altijd voor dat je pup de tijd krijgt om te ontspannen na een nieuwe ervaring. Rust is net zo belangrijk als leren!


    Wat als je pupje overprikkeld is?

    Is je pupje toch overprikkeld geraakt? Dan is het belangrijk om hem rust te geven, ook al lijkt hij geen zin te hebben om te rusten!

    Misschien moet je hem wel even verplichten, een bench of aparte ruimte kan dan helpen (op voorwaarde dat hij deze plaats als veilig ervaart).

     

    In het kort: focus op kwaliteit, niet kwantiteit

    Socialisatie is geen wedstrijd! Je puppy hoeft niet alles en iedereen te leren kennen. Door bewust te kiezen voor relevante ervaringen en deze kort en positief te houden, help je je puppy om op een gezonde manier te groeien. Rust en ontspanning horen daar natuurlijk ook bij.



Wil je zeker zijn dat je puppy het beste startpunt krijgt?

Neem contact op en ontdek hoe we samen jouw pupje kunnen ondersteunen in dit avontuur!

 
 
 

Comments


  • Facebook
  • Instagram

©2021 door Leercentrum Voor Honden 

bottom of page